Blog

IC 342

29.3.2023

IC 342, také známá pod označením Caldwell 5, je fascinující spirální galaxie nacházející se v souhvězdí Žirafy. Tato galaxie představuje výzvu pro pozorování, protože je promítána do roviny disku naší vlastní Galaxie, což komplikuje její focení. Jedním z hlavních faktorů, který ztěžuje pozorování IC 342, je přítomnost prachu v rovině naší Galaxie. Tento prach skrývá galaxii a činí ji obtížněji viditelnou. Současné odhady její vzdálenosti se pohybují mezi 10 a 11 miliony světelných let.

IC 342 je významnou součástí skupiny galaxií IC 342/Maffei, která leží blízko Místní skupiny galaxií. Galaxii IC 342 objevil William Frederick Denning 19. srpna 1892. Původně ji Edwin Hubble považoval za člena Místní skupiny galaxií, ale později bylo potvrzeno, že se nachází mimo tuto skupinu. V roce 1935 prohlásil Harlow Shapley, že IC 342 má zdánlivý průměr srovnatelný s průměrem úplňku Měsíce. Nicméně, podle novějších odhadů je její průměr menší než se původně myslelo. IC 342 je často označována jako “skrytá galaxie” a nachází se nedaleko populárních objektů pro začátečníky, jako jsou mlhoviny Srdce a Duše. Tato galaxie se nejlépe pozoruje v podzimní a zimní sezóně na severní obloze.

I přesto, že pozorování IC 342 může být náročné, nabízí fascinující pohled na tuto vzdálenou galaxii, která má mnoho společného s naší vlastní Galaxií Mléčnou dráhou. IC 342 nám ukazuje, jak kosmický prach a mezihvězdná mračna mohou ovlivnit viditelnost galaxií a poskytují nám pohled na její mladé hvězdokupy a světelně zářící oblasti podél spirálních ramen. Tato galaxie může být obtížným cílem pro začátečníky ve vesmírné astronomii, ale pro ty s více zkušenostmi představuje zajímavou výzvu. Snímek galaxie IC 342 s více než 55 hodinami integračního času je důkazem, že i skryté galaxie mohou být objektem pozornosti pro astronomickou komunitu.

VdB 152

8.9.2023

Prachová reflexní mlhovina VdB 152

v souhvězdí Cefeus je fascinujícím astronomickým objektem. Tato mlhovina je často přezdívána jako “prachová záclona”, “úhoř”, “duchovitý přízrak” nebo “strašidelné zjevení”. Nachází se přibližně 4° východně od hvězdy Alfirk (ß Cephei) a má přesné souřadnice RA 22 h 14 m a DE +70 18´. Je vzdálena přibližně 690 světelných let od Země, zatímco od naší planety je mlhovina vzdálena zhruba 1 400 světelných let.

 

Tato oblast je součástí obrovského molekulárního mračna známého jako Cepheus Flare, pojmenovaného po Edwinu Hubbleovi. Hustý prach v této oblasti brání většině světla od hvězd za ním, avšak mladá hvězda vydává modré světlo, které je rozptylováno a odráží se od prachových částic, což vytváří charakteristickou modrou barvu reflexní mlhoviny. Některé částice prachu mohou vytvářet mlhovinu Extended Red Emission (ERE), která září tlumenou červenou barvou. Reflexní mlhovina van den Berg (vdB) 152 je zvlášť pozoruhodná, protože září na dně tmavé Bokovy globule, známé jako Barnard (B) 175. Vzdálenost této mlhoviny od Země je 1 400 světelných let.

V blízkosti okraje velkého molekulárního mračna se mezihvězdný prach stává překážkou pro většinu světla hvězd, buď ho blokuje, nebo rozptyluje, což vytváří modrou barvu v některých částech mlhoviny. Předpokládá se, že ultrafialové světlo z mladých hvězd může způsobovat slabou načervenalou luminiscenci v prachu mlhoviny. Na pravé straně mlhoviny můžeme pozorovat objekt Herbig Haro HH 450, což je výtrysk emitovaný nově vznikající hvězdou. Dále na pravé straně snímku můžeme spatřit tenké červené filamenty obrovského zbytku supernovy, SNR 110.3+11.3, které se zdají být blízko mlhoviny VdB 152 a v budoucnu se mohou nebo nemusí s ní srazit. Celková expozice snímku dosahuje úctyhodných 26,5 hodiny, což nám umožňuje vidět detaily tohoto ohromujícího astronomického objektu.

Translate »